UA-49413809-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Vroeger zorgden de buren er voor dat diegene die was overleden werd afgelegd, gewassen en aangekleed, en opgebaard. Dat gebeurde meestal thuis. En de buren zorgden ook voor alle andere dingen die geregeld moesten worden voor de begrafenis. Dat was de zogenaamde burenplicht.

Na de tweede wereldoorlog werd de burenplicht steeds minder en toen werd, voornamelijk op het platteland, in heel veel dorpen een begrafenisverening opgericht. Deze begrafenisvereniging nam de burenplicht over. Er kwam een bode die alles regelde, en ook kwamen er dragers voor bij de begrafenis. Omdat een begrafenis toen ook al duur was, betaalde men jaarlijks een bedrag aan de vereniging. Bij overlijden kregen de nabestaanden dan een bedrag, de einduitkering, om de begrafenis (gedeeltelijk) mee te betalen.

Onze begrafenisvereniging "De Laatste Eer" is in 1997 ontstaan door het samengaan van de verenigingen van Katlijk en Mildam en zorgt voor zowel begrafenissen als crematies voor haar leden. Het werkgebied van onze vereniging is de wijde omgeving van Mildam en Katlijk. Door de jaren heen zijn een aantal leden verhuisd naar dorpen in de omtrek maar bleven lid van onze vereniging.

Om de verzorging van de uitvaart op een hoog peil te kunnen houden, is gekozen voor samenwerking met twee professionele uitvaartverzorgers, mevr. H. v.d. Meulen en mevr. W. Dijkmeijer. Zij regelt de complete begrafenis of crematie en heeft de algemene leiding van de uitvaart. Vanzelfsprekend gebeurt dit in nauw overleg met en volgens de wensen van de nabestaanden (en overledene). "De Laatste Eer" hanteert hierbij het uitgangspunt dat ieder, voor zover mogelijk, vrij moet zijn om de uitvaart naar eigen inzicht in te richten.

Evenals vroeger staat solidariteit hoog in het vaandel. Was dit vroeger vooral gebaseerd op burenhulp, tegenwoordig richt het zich meer op de verzorging van de uitvaart en een deel financiële hulp.

De financiële hulp krijgt gestalte in de vorm van een ledenkorting bij overlijden. De hoogte van de korting is mede afhankelijk van het aantal betalende leden van de vereniging. Ook hierin komt dus een stuk solidariteit tot uitdrukking.

Ontdek de Friese Uitvaartverenigingen in 1 minuut op YouTube

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?